Skip to content

10 savjeta za početnike u salsi

Salsa je jedan od najpopularnijih latino plesova i skoro da nema osobe koja bar nije čula za taj ples. Porijeklom je s Kube, ali sam ples se mijenjao kako se širio svijetom. Evolucija bilo kojeg plesa nije iznenađenje, jer plesači žele dodati i nešto “svoje” u ples, proširiti ga, obogatiti, često mu dodajući više slobode i kreativnosti. Tako salsa danas ima nekoliko različitih stilova.

Već samo ovo može nekome ko tek počinje zvučati pomalo konfuzno. Možda kao početnik u ovom plesu imate mnogo upitnika iznad glave i niste sigurni odakle da krenete i u kojem pravcu da idete. Pokušaćemo pomoći s naših 10 savjeta za početnike u salsi:

 1. Počnite sa osnovama
  Prije nego što počnete da učite složenije korake i tehnike, morate biti svjesni da je za početnika u salsi važno da usavrši osnovne korake. Osnovni korak podrazumijeva kretanje naprijed i nazad u ritmu, dok prebacujete težinu sa jedne noge na drugu. Naučite brojati u salsi i osjetiti ritam. Kada osjetite sigurnost sa osnovnim korakom, možete početi da dodajete više varijacija, poput bočnih koraka i jednostavnijih okreta. Nemojte žuriti, strpljenje je vrlina – radije naučite korak temeljito i pravilno, nego 5 koraka nepravilno i površno. Obratite pažnju na kretanje kukova, kao i položaj stopala, glave i cijelog tijela. Jednom kad shvatite suštinu, lako se primjenjuje i na druge korake i oni se znatno brže uče.
 2. Vježbajte ritam i kondiciju
  Iako je ključan u plesu, za početnike u salsi i plesu, osjećaj za ritam može biti problem. Stoga je važno da vježbate plesanje uz različite vrste muzike kako biste osjetili ritam. Počnite vježbati sa sporijim salsa pjesmama, a zatim postepeno povećavajte tempo. Kad ne plešete, a imate priliku fokusirano slušati muziku, probajte pratiti ritam rukama ili tapkanjem nogama, dok se vozite autobusom i slušate svoje omiljene pjesme. To će vam pomoći da razvijate osjećaj za ritam. Ključ uspješnog plesanja je uspješno praćenje ritma. Bez toga, ples ne izgleda dobro čak ni posmatračima koji ne znaju plesati. Uz to, često plesanje će doprinijeti boljoj kondiciji, kako biste u budućnosti mogli plesati češće i duže.
Salsa plesni par - 10 savjeta za početnike u salsi
 1. Fokusirajte se na rad stopala
  Prije nego što primijetite cjelokupno kretanje u salsi, odnosno rad cijelog tijela, fokusirajte se na to da naučite šta tačno rade vaše noge. Za početnike je skoro nemoguće odjednom “pohvatati” šta radi koji dio tijela u salsi, pa je stoga preporučljivo obratiti pažnju na svaki dio zasebno. Dio koji je potrebno naučiti prvi je, kao što smo rekli, kretanje ili ples nogama. Kasnije možete ubaciti pokrete rukama, ramenima, glavom ili bilo koje druge detalje.
 2. Obratite pažnju na ostale dijelove tijela i na detalje
  Nakon što savladate osnovni rad nogu, obratite pažnju na detalje koji se izvode drugim dijelovima tijela. Posmatrajte plesače i plesačice i pokušajte uključiti dijelove tijela koje oni koriste. Ovi pokreti mogu dodati stil i eleganciju vašem plesu i važno je da ih redovno vježbate kako biste razvili svoje plesne vještine.
 3. Naučite kako voditi ili pratiti
  Salsa ples se najčešće pleše paru, te je u tom slučaju važno naučiti kako voditi ili pratiti, u zavisnosti od vaše uloge. Ako vodite, treba da budete samouvjereni i jasni u svojim pokretima, ali istovremeno i da osjetite svog partnera. Ako pratite, treba da obratite pažnju na pokrete vašeg partnera i brzo odgovorite na njihove signale.
  Osim u paru, salsu možete vježbati, ali i plesati i samostalno. U tom slučaju, pratite samo svoj impuls.
 4. Izaberite prave cipele
  Važno je da izaberete cipele koje su udobne, fleksibilne i koje omogućavaju dobar kontakt sa podlogom. Plesne cipele su uglavnom napravljene od kože i imaju tanki đon, što omogućava lako okretanje na podlozi. Važno je da cipele budu dobro pripijene uz stopalo kako bi izbjegli povrede ili isklizavanje noge iz cipela tokom plesa.
 5. Budite strpljivi
  Znate kako kažu – niko se nije naučen rodio. Dakle, učenje zahtijeva vrijeme i posvećenost. Ne gubite strpljenje i ne plašite se grešaka. Salsa ples je složen i zahtjevan ples, pa većina ljudi ne postaju dobri ili profesionalni plesači preko noći. Važno je da budete strpljivi i da redovno vježbate, pa uspjeh neće izostati.
 6. Posjećujte salsa radionice i plesne događaje
  Širom svijeta se organizuju salsa radionice, plesne večeri, festivali, takmičenja i slično. Mi smo u Plesnom klubu BLOK već organizovali salsa radionice, a to planiramo raditi i u budućnosti. Priključite se takvim događajima i naučite nešto novo. Što je vaše interesovanje ozbiljnije, brže ćete učiti. Slobodno pitajte instruktore i trenere ono što kao početnici ne razumijete vezano za ples salsu i kretanje cijelog tijela.
 7. Opustite se
  Plesanje salse nije podizanje tegova i nema potrebe da vam tijelo bude u grču. Što ste napetiji, tijelo se teže kreće i ima manji raspon pokreta. Kao što smo rekli, greške su normalne i neminovne i nema potrebe da strahujete od njih. Opustite tijelo, kukove, koljena, udahnite duboko, nabacite osmijeh i uživajte u plesu. Na kraju krajeva, to i jest razlog što ste tu – da uživate, ne da patite.
 8. Upišite redovni plesni program
  Uvijek je teže učiti samostalno, nego kad imamo instruktora ili trenera plesa. Stoga, ako imate mogućnost, upišite neki redovni kurs plesa. U plesnom klubu BLOK možete trenirati salsu u sklopu plesnog programa Latino Fitness. Ukoliko je želite trenirati u paru, preporuka je program Latinoamerički i standardni plesovi.

Nadamo se da će ovih 10 savjeta za početnike u plesu salsa biti od pomoći. Ono što volimo, rado i često radimo. Ne zaboravite uživati, jer to je najvažniji sastojak uspjeha u bilo čemu.