Skip to content

Latinoamerički i standardni plesovi

Djeca plešu latinoameričke i standardne plesove

Latinoamerički plesovi su postali popularni pedesetih godina prošlog vijeka, a i danas su popularniji od standardnih. 

Od njih se razlikuju po mnogo čemu – kostimima, cipelama, frizurama, ali najviše po načinu plesanja. Kod latinoameričkih plesova pleše se i bokovima, dakle svakim dijelom tijela posebno (ali ipak usklađeno), dok se kod standardnih, tijelo pomijera skoro u jednom komadu. Kretanje, prenos težine, takođe se razlikuje od standardnih plesova, koji djeluju svedenije. 

Iako se zovu latinoamerički, pravo porijeklo im je Afrika, odnosno nastali su mješavinom afričkih ritmova koje su donijeli robovi, te američkog, „bjelačkog“ stila. Ti originalni afrički plesovi su samba, rumba i mambo.

Pet osnovnih latinoameričkih plesova su: samba, cha cha cha, rumba, paso doble i jive.

Standardni plesovi su prva asocijacija na riječ ples. To su plesovi sa prirodnim i dinamičnim kretanjem, u kojima partneri tokom skoro cijelog plesa plešu u plesnom držanju (osim nekih težih figura u višim kategorijama). 

Iako su ovo stariji i staromodniji plesovi i kod nas manje plešu u odnosu na latinoameričke, smatraju se težima od njih. 

Bez obzira na to što se rijetko gdje ukaže prilika da se plešu standardni plesovi, njihovo poznavanje, smatra se opštom kulturom. 

U standardne plesove spadaju: engleski valcer, bečki valcer, tango, slowfox i quickstep.

Više o latinoameričkim i standardnim plesovima

Kao što smo već prethodno spomenuli, u latinoameričke plesove spadaju: samba, cha cha cha, rumba, jive i paso doble.

  • Samba je ples čiji nastanak vezujemo za Brazil. Ovaj plesni stil je pun energije i živosti , a često se izvodi na karnevalima i drugim veselim događajima.
  • Cha cha cha je kubanski ples koji je poznat po svom razigranom stilu. Pokreti u cha cha cha-u su često dinamični, ali ipak elegantni i graciozni.
  • Rumba je spor, romantični ples koji je nastao na Kubi i karakterišu ga senzualni pokreti kukovima, ali i cijelim tijelom.
  • Jive je brz ples koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama i karakteriše ga živahna muzika i brz, precizan rad nogu.
  • Paso doble je ples kojeg karakterišu dramatični i strastveni pokreti kroz koje plesač igra ulogu borca s bikovima, ili toreadora, a plesačica ima ulogu crvenog plašta.

Standardni plesovi uključuju engleski valcer, bečki valcer, tango, foxtrot i quickstep.

  • Engleski valcer je spor, graciozan ples koji je nastao u Engleskoj i karakterišu ga ujednačena njihanja i prostorno progresivni okreti.
  • Bečki valcer je brža verzija valcera koji je nastao u Austriji i jedan je od najpopularnijih dvoranskih plesova. Zasniva se na kretanju plesnog para po podijumu sa izmjenama lijevih i desnih okreta, kao i karakteristično podizanje i spuštanje pri plesu u tročetvrtinskom taktu.
  • Tango je ples koji je nastao u Argentini kombinacijom elemenata crnačkoga plesa i španjolske melodike, a karakterišu ga oštri pokreti i intenzivna strast.
  • Slowfox se zasniva na varijaciji linearnih klizećih koraka, ujednačenog gibanja, te karakterističnog spuštanja i podizanja pri kretanju.
  • QuickStep je živahan i veseo ples koji se sastoji od izmjeničnih brzih i sporih koraka dok plesači djeluju kao da lebde u vazduhu, slično kao u valceru.

Takmičenja su važan dio latinoameričkih i standardnih plesova, a plesači se takmiče u različitim kategorijama na osnovu njihovih godina, nivoa, vještina i stila. Ocjenjuju se različite stavke, uključujući tehniku, koreografiju i muzičku interpretaciju. Plesači moraju imati snažan tehnički temelj u svom odabranom plesnom stilu, duboko razumijevanje muzike i sposobnost da je tumače svojim pokretima.


Latinoamerički i standardni plesovi u paru u klubu BLOK Banja Luka
BLOK plesni par plese standardne plesove
romanticki latino plesovi Banja Luka