Skip to content

Ples Jive / Džajv

Energičan i euforičan, Jive ili Džajv spada u najbrže plesove i zahtijeva fizičku spremnost i kondiciju, iako su sami koraci jednostavni za praćenje. Nastao je u SAD-u 30-ih, a postao popularan u Evropi tokom 40-ih godina.

Jive je danas zajednički naziv za sve stilove poput Swing-a, Jazz-a, Blues-a, Rock and Roll-a, Jitterbug-a, Rockabilly – ja, Boogie-woogie-ja, kao i drugih plesnih stilova sličnog ritma i tempa.

Za Jive su karakteristični sitni koraci, sa puno brzih, oštrih pokreta stopala i kukova, poskakivanja, kick-ova i okreta. Živahna muzika i razigran ritam, neke su od prvih osobina ovog plesa, koji se izvodi u 4/4 taktu. Može se izvoditi u zatvorenom ili otvorenom držanju, sa partnerima okrenutim jedno prema drugom ili stojeći jedno do drugoga.

Zabavan je i optimističan, a često se viđa na zabavama, druženjima i takmičenjima. Može se plesati i u grupi i individualno. Danas je Jive standardizovan kao sportski ples i spada u 5 osnovnih latinoameričkih plesova. U plesnom klubu BLOK ga možete učiti i plesati u sklopu Latino Fitness programa.

Muskarac i zena plesu jive