Skip to content

Moderni balet

moderni balet

Balet je ples koji se izvodi kao grupni nastup ili solo izvedba, a ujedno je i jedna od plesnih formi na kojoj se zasnivaju druge plesne forme.

Zasnovan na klasičnom baletu, moderni kombinuje različite stilove, jazz baleta, show dance-a, gimnastike, ali i drugih stilova, pri čemu nudi slobodu izražavanja kroz ples i ostavlja prostor za improvizaciju. Često ima fluidniji i izražajniji stil, pri čemu plesači naglašavaju individualnost i emocionalni izraz iznad tehničke preciznosti.

Od ranog dječjeg uzrasta utiče na fizički razvoj, gipkost i elastičnost tijela, unapređuje finu motoriku, podstiče pravilno držanje, gracioznost i ženstvenost, ali i usvajanje zdravih navika i lijepog ponašanja.

Odlična je osnova za bilo koji drugi ples ili sport, jer razvija disciplinu, rad u grupi, a istovremeno pruža mogućnost stvaranja ličnog stila i senzibiliteta.

Grupe su podijeljene po uzrasnim kategorijama i to:

  • grupa od 3 do 6 godina
  • grupa od 6 do 9 godina
  • grupa od 9 do 12 godina

Oprema za trening: baletanke, udobna sportska odjeća, flašica vode

moderni balet nastup djevojcice BLOK

Više o programu Moderni balet

Moderni balet je oblik plesne umjetnosti koji je nastao u 20. vijeku kao reakcija na klasični balet koji datira još iz 15. vijeka kad se izvodio u italijanskim renesansnim dvorovima, odakle se kasnije proširio na Francusku, Rusiju i dalje. Najčešće se izvodi na vrhovima prstiju, a karakterišu ga tehnike koje zahtijevaju snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Uprkos zahtijevnosti, plesači i plesačice se trude da njihova izvedba izgleda graciozno i kao da je izvode sa iznimnom lakoćom.

Često priča priču kroz koreografiju i muziku, pri čemu plesači koriste svoje tijelo kako bi prenijeli emocije i izrazili radnju. To zahtijeva visok nivo tehničke vještine i umjetnosti od izvođača, koji moraju da efektivno komuniciraju kroz svoje pokrete. Ples takođe uključuje širok spektar pokreta i pozicija, od grand batmana (visokog kika) do arabeske (pozicije u kojoj plesač stoji na jednoj nozi i produžava drugu nogu iza sebe). Ovi pokreti se izvode sa preciznošću i kontrolom, sa krajnjim ciljem stvaranja lijepog i harmoničnog vizuelnog iskustva za publiku.

Tradicionalno, balerine nose tutu, čuveni baletski kostim koji se sastoji od kratke slojevite suknje, čime se postiže efekat punoće i lepršavosti. Takođe nose baletanke, specijalne cipele koje se prilagođavaju obliku stopala i omogućavaju maksimalnu kontrolu i fleksibilnost pri izvođenju pokreta.

Modernu formu karakteriše inovativni pristup pokretima, muzici, kostimima i scenografiji. Iako zadržava gracioznost i ljepotu svog prethodnika, istovremeno nadilazi njegove granice i stvara nove i uzbudljive umjetničke izražaje. Naglašava slobodu pokreta i individualnost izvođača, pa se često povezuje sa eksperimentalnim pristupom umjetnosti.

Neke od ključnih karakteristika modernog baleta su:

  • Slobodniji pokreti – moderni balet nudi više slobode izvođačima u izražavanju svoje posebnosti kroz ples. To se odražava u različitim vrstama pokreta, poput rotacija kukova i trbušnih plesnih tehnika.
  • Eksperimentisanje sa muzikom – često koristi modernu muziku i žanrove, poput jazz-a, rock-a i elektronske muzike. To otvara mogućnosti za kreativne koreografije i inovativne načine izvođenja.
  • Minimalistička scenografija – moderni balet često koristi minimalističku scenografiju, kako bi se naglasila ljepota pokreta i plesa. To može uključivati ​​jednostavne pozornice, minimalnu rasvjetu i jednostavne kostime.
  • Individualnost – moderni balet naglašava individualnost izvođača i omogućava im da izraze svoju ličnost kroz ples. To se često postiže korišćenjem improvizacije i slobodnih oblika plesa.
  • Novi pristupi klasičnom baletu – moderni balet često kombinuje klasični formu sa drugim plesnim stilovima, kako bi se ostvario inovativan pristup ovom tradicionalnom plesnom stilu.

Ukratko, moderni balet je kreativan i eksperimentalan pristup plesu, koji nudi više slobode i individualnosti izvođačima. To je oblik umjetnosti koji se neprestano razvija i mijenja, nudeći publici nove i slobodnije načine izvođenja plesa. Nije namijenjen samo profesionalcima, te u njemu mogu uživati svi koji vole ovaj ples ili žele razviti greacioznost, fleksibilnost i snagu.


Nastup grupe moderni balet na karnevalu u Banjaluci
trening baleta u plesnom klubu BLOK Banja Lula
Balerine iz plesnog kluba BLOK na takmicenju