Skip to content

Samba – ples životne radosti

Kada čujete za Samba ples, prva asocijacija vam je sigurno karneval u Riju, šarene i rasplesane grupe ljudi, raskošni kostimi i Brazil kao njena kolijevka. Međutim, ovaj ples je mnogo više od toga.

U tekstu koji slijedi, donosimo vam najvažnije i najzanimljivije strane ovog plesa, kao i mogućnost da ga uz naš trenerski tim savladate u gradu Banja Luka i uživate u moćnim i energičnim pokretima.

Porijeklo plesa Samba

Nastala u 19. vijeku u siromašnim kvartovima Rio de Ženeira, Samba se pojavila kao spoj afričkih ritmova, portugalskog plesa, ali i lokalnih plesova i uticaja subkultura koje su tada bile dominantne. Zavodljiva, energična, vesela, ali i vatrena, strastvena i senzualna, ubrzo se proširila na cijeli Brazil i postala njegov zaštitni znak.

Ples karakterišu vesele boje kostima, jaka šminka, a u samom plesu aktiviramo doslovno cijelo tijelo. Ruke, noge, kukovi, ramena, tokom ovog plesa, sve je aktivno, a za korake su karakteristična ponavljanja, kao i šetnja (walk). Samba je jednostavno ples koji zahtijeva dosta kretanja u prostoru. Iz tog razloga, nazivaju je još i “putujući ples”. Karakteristična su bočna kretanja, tj. u stranu, što čini samu osnovu ovog plesa, ali i generalno kretanje kroz prostor, za razliku od drugih latino plesova, koji su statičniji ili kod kojih je akcenat na oštrini pokreta, pružanju koljena, naglašenim figurama i facijalnim ekspresijama.

Tehnički je zahtijevan ples, ali u izvedbi izgleda kao lagana uzbudljiva plovidba, sa mnogo iskoraka, bouncing – a (spuštanja i podizanja), kao i kontrakcija i izolacija.

Emocije koje preovladavaju su sreća, uzbuđenje, flert, razigranost, životna radost, snaga, moć i slavlje. Pleše se najčešće u paru, a može se plesati i u grupi ili individualno.

Ono što je važno napomenuti je da je kroz razvoj, od nastanka do danas, Samba mijenjala oblike i da ova forma koju plešemo danas i koja je standardizovana, te spada u 5 osnovnih latinoameričkih plesova, nije ni slična toj karnevalskoj formi, kako po koracima, ritmu, muzici, tako i tehnici i pravilima.

Često se žargonski naziva i “latinoamerički valcer”, upravo zbog tih podizanja i spuštanja, ali i kretanja kroz prostor, što su sve karakteristike valcera. Same korake nije teško savladati, ali iznijeti karakter i senzibilitet ovog plesa je prava umjetnost.

samba karneval rio di jeneiro
Karnevalske samba plesačice u Riju

Vrste Sambe

Postoje mnoge vrste Samba plesa, a svaka vrsta ima svoje specifične karakteristike i ritam. Neki od popularnih stilova su Samba de Roda, Samba Reggae, Samba Axé, Samba no Pe, Samba Pagode i Samba Enredo. Svaka vrsta ima svoju specifičnu muziku, instrumente i ritam.

Samba de Roda je tradicionalna forma ovog plesa koji se plesao u krugu, dok je samba no Pé, moderniji stil, koji se plesao na jednom mjestu. Samba Enredo se koristi u karnevalu kao dio plesne koreografije, dok se Samba Reggae obično pleše uz muziku baziranu na bubnjevima.

U Brazilu postoje tri osnovne struje i iz te tri su se razvili svi ostali oblici i vrste Sambe.

 1. Samba de Moro je karnevalska Samba koja se pleše po ulicama. Uglavnom se pleše u Brazilu i zemljama Južne Amerike.
 2. Samba Carioca je ona Samba koja je najrasprostranjenija u svijetu, nama najpoznatija i to je Samba koju možete naučiti u plesnim školama. Ona je po svojoj popularnosti internacionalna i standardizovana, sa najjasnijim pravilima i tehnikom plesanja. Nastala je u Riju.
 3. Samba Baiao, koja je dobila naziv po gradu Bahia, koji je središte brazilske crnačke kulture. Baiao je više sentimentalna, sporija, lakši oblik Sambe u elegičnom stilu.

Bilo koju vrstu da izaberete, njihova univerzalna poruka je radost, zabava i zajedništvo. Senzibilitet života kao kretanja i dinamičnih, energičnih pokreta, pršti iz svakog koraka ovog plesa.

radionica plesa samba banja luka
Radionica plesa Samba za početnike u Plesnom klubu BLOK Banja Luka

Karneval u Brazilu

Karneval u Brazilu je jedan od najvećih i najpoznatijih karnevala na svijetu, a Samba ples je jedan od glavnih elemenata ovog spektakla.

Karneval u Brazilu traje pet dana, a tokom tog vremena, hiljade ljudi u Rio de Ženeiru, Salvadoru i drugim gradovima plešu u grandioznim kostimima i uz pratnju velikih muzičkih orkestara. Hiljade, pa i desetine hiljada plesača i gledalaca okupljaju se na ulicama, da bi zajedno slavili i plesali ovaj ples. Tokom karnevala, škole predstavljaju svoje plesače i izvode veličanstvene koreografije, a najbolje osvajaju nagrade.

Samba ima veliki uticaj na kulturu Brazila i predstavlja važan dio svakodnevnog života u mnogim gradovima.

Muzika za Samba ples

Muzika Sambe sadrži različite instrumente, uključujući bubnjeve, tamburine, cavaquinho, gitare i druge. Ritam karakteriše brži tempo, a takt je najčešće 2/4. Upravo ta povezanost muzike, ritma i plesa je i dominantna i na karnevalima, gdje se muzičari kreću ulicama zajedno sa plesačima, izvodeći zajedno performans.

Koliko god rasprostranjena bila, ona će uvijek biti egzotična. Kao i sam ples, tako je i žanr Samba postao zvanična muzika Brazila. Iz njega su se razvili i brojni drugi muzički podžanrovi, među kojima je možda najpoznatiji bossa nova, koju su stvorili bijelci srednjeg sloja.

Donosimo vam neke od najljepših pjesama ovog muzičkog žanra i plesa. S obzirom na širinu i raznolikost, podijelili smo ih na klasike i moderne pjesme.

Samba klasici

Za većinu njih ste vjerovatno čuli, a nekima možda niste znali ime. Izabrali smo nekoliko najvećih Samba klasika svih vremena. Ovo su danas uglavnom bossa nova ritmovi, a svakako da postoje i cover-i i brže verzije za ples.

 • “Aquarela do Brasil” – autora Ari Barroso, ova pjesma je postala klasik Samba muzike i često se izvodi u Brazilu.
 • “Mas Que Nada” – ovu pjesmu napisao je Jorge Ben Jor i kasnije je popularizovao Sergio Mendes & Brasil ’66. Često se pleše i danas na takmičenjima i u klubovima i gotovo da je nemoguće da niste bar jednom zaplesali uz ovaj svevremenski hit.
 • “Garota de Ipanema” – poznata i kao “The Girl from Ipanema”, ovu pjesmu napisali su Antonio Carlos Jobim i Vinicius de Moraes, a postala je svjetski hit kada ju je izveo Stan Getz.
 • “Samba de Janeiro” – ova pjesma je popularna u klubovima i na plesnim podijima širom svijeta, a izvodi je Bellini. Sigurno ste nekoliko puta plesali uz ovu pjesmu, a da niste ni znali.
 • “Samba Pa Ti” – još jedna pjesma Carlosa Santane, koja je postala klasik samba-rock muzike.
 • “Taj Mahal” – Jorge Ben Jor napisao je ovu pjesmu, koja je postala hit u Brazilu i širom svijeta.
 • “Brasil” – autora Joãoa Gilberta, ova pjesma predstavlja jedan od najboljih primjera brazilskog ritma i stila.
 • “Águas de Março” – još jedna klasika Antonio Carlosa Jobima, koja se često navodi kao jedna od najljepših brazilskih pjesama svih vremena.

Samba moderne pjesme

 • “Ai, Se Eu Te Pego” – pjesma u izvedbi Michela Telóa postala je globalni hit 2011. godine. Iako nije u klasičnom samba ritmu, spaja elemente samba, sertanejo i pop muzike, te je postala popularna među plesačima i ljubiteljima latino ritmova.
 • “La Camisa Negra” – ova pjesma u izvedbi Juanesa spaja rock i samba ritmove, a postala je veliki hit u Južnoj Americi i Evropi.
 • “Maria” – autora Rickyja Martina, spaja samba i pop ritmove te je postala hit širom svijeta.
 • “La Vida Loca” – ova pjesma takođe je autora Rickyja Martina i spaja samba, pop i rock ritmove. Postala je veliki hit širom planete i jedna od najpoznatijih pjesama iz latino muzike.
 • “Rosalinda” – naslovna numera istoimene telenovele, pjesma u izvedbi Thalíje spaja samba i mariachi ritmove, a postala je hit u Južnoj Americi i Španiji, ali i u svugdje gdje se emitovala ova serija.
 • “Hips Don’t Lie” – pjesma u izvedbi Shakire i Wyclefa Jeana, koja spaja samba, reggaeton i pop ritmove. Postala je jedna od najprodavanijih pjesama 2006. godine.
 • “Whenever Wherever” – autorke Shakire, takođe spaja samba i pop ritmove, tempom je malo sporija od “Hips Don’t Lie”, a danas se vraća kao veliki retro hit.
 • “Wild Dance” – ova pjesma u izvedbi ukrajinske pjevačice Ruslane spaja samba i etno ritmove i predstavlja pobjedničku pjesmu Eurosonga 2004.

Mnogo je pjesama uz koje se može plesati ovaj ples, a danas na YouTube – u možete pronaći doslovno bilo koju popularnu pjesmu, koja ima svoju Samba verziju, odnosno cover.

Par pleše sambu u sali Plesnog kluba BLOK Banja Luka
Samba Banja Luka, radionica za parove u Plesnom klubu BLOK

Samba Banja Luka

Iako je najpopularnija u latinoameričkim zemljama, sambu plešu širom svijeta, pa tako i mi u gradu Banja Luka. Često se pleše na kursevima i u školama plesa, ali se takođe pleše na brojnim muzičkim festivalima i takmičenjima. Pruža priliku svima u našem gradu da iskuse spoj različitih kultura, muzike i plesa, te radost življenja i izražavanje sebe na najbolji mogući način. To je umjetnost koja poziva ljude da se okupe i uživaju u životu, stvarajući nezaboravne trenutke i uspomene.

Samba ples je jednostavno nešto što treba doživjeti i osjetiti na vlastitoj koži. Ako želite da naučite Sambu u gradu Banja Luka, možete se upisati na neki od naših latino programa – latinoameričke i standardne plesove ili latino fitness. Takođe, često organizujemo i plesne radionice, gdje posebno izučavamo samo ovaj ples.

Kontaktirajte nas ili popunite naš formular za upis i postanite dio najveće plesne porodice.