Skip to content

Slow Fox – Porijeklo i nastanak

Slow Fox je plesni stil koji je standardizovan početkom 20. vijeka. Nastao je od Foxtrot-a i bio je popularan tokom ere džeza i swinga. Porijeklo Slow Fox-a može se smjestiti u Sjedinjene Američke Države, ali se brzo proširio i postao popularan u Evropi, posebno u Velikoj Britaniji. I danas se često naziva sporijom verzijom Foxtrot-a. Kako se razvijao, Slow Fox je postao sofisticiraniji i evoluirao je kao plesni stil.

Plesni par pleše slow foxtrot

Osnovne karakteristike Slow Fox-a

Karakteristično za ovaj ples je elegancija i glatki pokreti. Plesači koriste balansiran hod i lagane, fluidne pokrete. Slow Fox zahtijeva veliku kontrolu i preciznost, jer se izvodi sa sporim tempom i često je praćen orkestrom. Partner i partnerka takođe koriste rotacije tijela i različite figure da bi dodali dinamiku i stil svojim pokretima.

Muzika za Slow Fox Ritam i tempo Slow Fox-a su sporiji u poređenju sa drugim bržim plesovima, kao što su Quickstep ili Jive. Obično se izvodi u 4/4 ritmu, sa tempom od oko 28-30 udaraca u minuti. Muzika je često melodična i romantična, sa elementima džeza i swinga. Klavir, saksofon, truba i kontrabas su često korišćeni instrumenti u Slow Fox muzici.

Slow Fox ostaje popularan plesni stil širom svijeta. Uči se i izvodi na takmičenjima i u plesnim školama. Takođe se često koristi na plesnim zabavama i društvenim događajima. Plesači uživaju u izazovima kontrole, eleganciji i stilu koje pruža Slow Fox. Spada u 5 osnovnih standardnih plesova, među kojima su i Engleski valcer, Bečki valcer, Tango i Quick Step. Jedan od najpoznatijih izvođača muzike za Slow Fox je Frank Sinatra.