Skip to content

Rumba

Rumba je “duša latinoameričke muzike i plesa”. Poznata i kao ljubavni ples, ona je svojevrsna igra i erotska pantomima između partnera. Izazovnim pokretima kukovima, žena zavodi muškarca, on pokušava da je osvoji, nailazeći na zid. Naglašen je senzualno-agresivni stav kod muškaraca i odbrambeni kod žena, a protkana je upravo ta nit umjetnosti ženskog zavođenja. Upravo zbog tog karaktera, dugo je bila zabranjena, jer se smatralo da poziva na blud i da je potencijalna opasnost.

Iako se pleše uz laganu muziku i najsporiji je od 5 osnovnih latinoameričkih plesova, Rumba je nabijena seksualnom energijom, strastvena, ali i senzualna. Zvanično je priznata tek 1955., a kao takmičarski ples, uvrštena je 1964. godine.

Zena i muskarac plesu ples Rumba

Porijeklo i nastanak plesa Rumba

Dolaskom afričkih robova, Rumba se još u 16. vijeku razvila na Kubi. U početku je označavala cijelu grupu afričkih ritmova i karipskih plesova, da bi se vremenom formirala, mijenjala, rafinirala i danas standardizovala u sportsku Rumbu, za koju najčešće znamo.

Pravu popularnost, Rumba je doživjela u Havani, a svjetsko interesovanje za latinoameričke plesove, pa i Rumbu, posebno je bilo izraženo početkom 20. vijeka. Četrdesetih godina, srednja klasa na Kubi, plesala je sporiji, prefinjeniji, nježniji oblik Rumbe, zvani Son, iz kojeg je nastao i Danzon, ples bogatog kubanskog društva. Dame su plesale dosta svedenije, sa manjim koracima, senzualno savijajući i pružajući koljena, što je tada bilo vrlo seksi i zavodljivo, ali sa mjerom, ukusom i suzdržavanjem.

Smatra se da je Rumba “djed latino plesova”, jer je nastala među prvima, a iz nje su se kasnije razvili mnogi drugi plesovi, među kojima su i Cha cha cha, Mambo, Salsa, Pachanga.

Današnja Rumba koja se pleše u Evropi i na takmičenjima, zadržala je vrlo malo izvornih afričkih elemenata, koji se čak teže i prepoznaju. Najviše podsjeća na Rumba Bolero, iz kojeg se i razvila u stil koji plešemo danas, a koji je izuzetno lagan i senzualan. Ta Rumba ima i muzičke primjese tradicionalnog španskog bolera, koji je modifikovan. Da bismo lakše razlikovali kubansku Rumbu i Bolero, današnju nazivamo još i sportska. Smatra se najseksipilnijim latinoameričkim plesom svih vremena.

Rumba ples u paru

Karakteristike Rumbe

Rad kukovima, kao i za ostale latinoameričke plesove, veoma je važan i izražen u Rumbi. Tehnika je bazirana najviše na pružanju stopala i koljena, jer upravo to je osnova iz koje proizilaze hip kretanja, koja su samo rezultat dobre posture, podloge i rada nogu. Podjednako je važna i ta komunikacija s partnerom, posebno pogledom.

Sama gluma, dramatičnost, naglašene i izražene emocije, mnogo će doprinijeti interpretaciji i donošenju Rumbe kao potpunog performansa. Prizori strasti, utkani su u ozbiljnost, ali i dosta gimnastike, koja je dio složenijih koraka Rumbe. Pauza u Rumbi treba da naglasi kukove, koji se u određenim elementima izvijaju do kraja.

Zbog svog erotskog karaktera, prvenstveno se pleše u paru, a može se plesati i u grupi i individualno.

Muzika za Rumbu

Muzika za Rumbu je lagana, nježna, prijatna, romantična, često elegična i nostalgična, ponekad i melanholična, sa sinkopama. Karakterističan je staccato (brzi, kratki) udarac. Brojanje je 2,3,4-1, gdje je naglašen četvrti udarac (negdje i drugi i četvrti), a na broju jedan je pauza u koracima. Takt je 4/4. Od laganih, tradicionalnih kubanskih, preko latino romansi, do današnjih pop i rock balada, Rumba može zaista da se pleše uz različite muzičke stilove.

Iako je izazov izabrati samo nekoliko pjesama, donosimo vam prijedloge uz koje možete čuti i osjetiti senzibilitet Rumba plesa. Neke popularne Rumba pjesme su: Besame Mucho, Historia de un Amor, La Bella Maria, Guantanamera, Abrazame, Donna Con Te, My All, True Colors, Careless Whisper, Shape of My Heart… Osim ovih, većinu danas popularnih pjesama možete pronaći u Rumba obradi.

Rumba Banja Luka

U našoj plesnoj školi u gradu Banja Luka Rumbu izučavamo u latino sekciji – latinoamerički i standardni plesovi i latino fitness, a često održavamo i Rumba plesne radionice, tokom kojih uživamo posebno i isključivo u ovom romantičnom plesu. Želite li razviti ženstvenost i senzualnost u sebi, ili naprosto naučiti plesati uz balade i sporije ritmove, upišite se putem formulara na našem sajtu, ili nas kontaktirajte za dodatne informacije. Tu smo za vas!