Skip to content

Ples Cha Cha Cha

Sigurno ste nekad negdje čuli to slavno “cha-cha-cha”, ali da li znate odakle je taj ples i kako se pleše?

Ples Cha Cha Cha je popularni plesni stil koji je nastao u Kubi 1950-ih godina. Ovaj živahni plesni stil poznat je po zaraznom ritmu, brzim koracima i eleganciji. U ovom članku pišemo o porijeklu i nastanku plesa, kao i o samim koracima i prednostima plesa Cha Cha Cha. Pronaći ćete i savjete za entuzijaste koji tek počinju učiti ples.

Kako je nastao ples Cha Cha Cha

Ples Cha Cha Cha razvio se iz Mambo-a, kubanskog plesnog stila koji je bio popularan 1940-ih i 1950-ih godina. Mambo muziku karakterišu sinkopirani ritmovi, a plesači su često dodavali improvizovane korake i pokrete. Ples Cha Cha Cha stvoren je kada je kompozitor Enrique Jorrin usporio Mambo ritam i dodao trostruki korak. Rezultat je bio ples s više igračkog karaktera i s karakterističnim zvukom “cha-cha-cha”.

Ples je ubrzo stekao popularnost u Kubi, a zatim se proširio na druge dijelove svijeta, uključujući Sjedinjene Države. U 1950-ima, klubovi za ples Cha Cha Cha otvarali su se u New Yorku, a ples je postao senzacija u takmičenjima u plesnim dvoranama. Prikazan je u filmovima i televizijskim emisijama, a do 1960-ih postao je neizostavan dio plesnih takmičenja širom svijeta.

Par pleše cha cha cha ples na takmičenju

Po čemu je karakterističan Cha Cha Cha

Ples Cha Cha Cha je zabavan i lak plesni stil za učenje, čak i za početnike. Osnovni koraci plesa uključuju niz koraka naprijed i nazad, bočnih koraka i trostruki korak koji daje plesu karakterističan zvuk “cha-cha-cha”. Ples se izvodi u zatvorenom plesnom zagrljaju, pri čemu osoba koja vodi drži desnu ruku pratioca u lijevoj ruci i stavlja desnu ruku na njena leđa.

Za izvođenje osnovnih koraka Cha Cha Cha plesa, osoba koja vodi pravi korak naprijed lijevom nogom, a osoba koja prati korak unazad desnom nogom. Zatim pravi bočni korak slobodnom nogom, odnosno, trostruki korak (cha-cha-cha). Pratilac oponaša korake, ali umjesto koraka naprijed lijevom nogom, pravi korak unazad desnom.

Osim osnovnih koraka, postoji mnogo varijacija i kombinacija koraka Cha Cha Cha plesa koje možete naučiti kako biste dodali više dinamike i stila plesu.

Tokom izvođenja plesa Cha Cha Cha važno je imati dobru posturu i uspravno držanje. Ramena bi trebalo da budu opuštena, a tijelo usmjereno prema partneru. Plesači bi trebalo da angažuju mišiće stomaka kako bi održali ravnotežu, ali i da naglase pokrete kukovima.

Prednosti plesa Cha Cha Cha

Ples Cha Cha Cha nije samo zabavan način provođenja slobodnog vremena, nego ima i mnoge zdravstvene i mentalne prednosti. Evo nekoliko prednosti koje ples Cha Cha Cha može pružiti:

  • Kardio vježbe: Ples Cha Cha Cha može vam pomoći u poboljšanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja i sagorijevanju kalorija. Ples Cha Cha Cha može vas podstaći na kretanje i povećati nivo fizičke aktivnosti.
  • Koordinacija i ravnoteža: Ples Cha Cha Cha može vam pomoći u poboljšanju koordinacije i ravnoteže, što može biti posebno korisno za starije osobe koje se bore s gubitkom ravnoteže.
  • Poboljšanje raspoloženja: Plesanje Cha Cha Cha može vam pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti i poboljšanju vašeg raspoloženja. Plesanje je takođe sjajan način za povezivanje s drugim ljudima.
  • Vježba za mozak: Ples Cha Cha Cha može vam pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje i koncentraciju.

Savjeti za početnike

Ako ste početnik u Cha Cha Cha plesu, evo nekoliko savjeta:

  • Pronađite plesnog partnera ili se pridružite plesnoj grupi kako biste imali priliku redovno plesati i učiti od drugih plesača.
  • Redovno vježbajte, čak i ako je to samo nekoliko minuta dnevno. Ponavljanje je ključno za usavršavanje koraka plesa i izgradnju mišićne memorije.
  • Počnite polako i usredotočite se na to da pravilno izvodite osnovne korake prije nego što se prebacite na složenije kombinacije koraka.
  • Naučite slušati muziku i pratiti ritam. Cha Cha Cha ples se pleše u bržem tempu, pa je važno biti usklađen s ritmom kako bi se koraci izvodili pravovremeno.
  • Budite strpljivi i uživajte u procesu učenja. Cha Cha Cha je ples koji zahtijeva vrijeme, praksu i strpljenje kako bi se usavršio.

Ples Cha Cha Cha je zabavan i dinamičan ples koji se može naučiti u bilo kojoj životnoj dobi. Njegove prednosti uključuju poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, koordinacije, ravnoteže, raspoloženja i kognitivnih funkcija. Budite strpljivi i uživajte u procesu, jer Cha Cha Cha ples može biti zabavan i koristan na mnoge načine.

Ukoliko ste zainteresovani da naučite plesati Cha Cha Cha u Banjaluci, pogledajte naše programe Latino Fitness i Latinoamerički i standarni plesovi ili nas kontaktirajte ukoliko imate pitanja.