Skip to content

Quick Step – ples radosti

Quick step je jedan od standardnih plesova, a nastao je početkom 20. vijeka u Engleskoj. Razvio se kao brži i živahniji ples od tradicionalnog valcera, inspirisan popularnom muzikom tog vremena.

Osnovne karakteristike Quick step – a uključuju brze korake, lakši izgled, lepršavost i ritmičnost. Plesači izvode kombinaciju brzih i sporijih koraka u skladu sa muzikom. Tokom plesa, partneri imaju blisku saradnju. Plesači se usklađuju u koracima i brzini kako bi se osigurala fluidnost i harmonija tokom izvođenja.

Pleše se u 4/4 ritmu, a tempo je brži u poređenju sa većinom standardnih plesova. Muzika za ovaj ples može biti swing, dixieland ili jazz, a od instrumenata, često se koriste truba, klarinet, klavir i kontrabas.

Kostimi za Quick step ples su elegantni i obično prate stil iz 1920-ih i 1930-ih godina. Plesači često nose šik haljine i odijela koja odražavaju duh i atmosferu tog razdoblja.

Specifičnosti ovog plesa uključuju razigranost, brze promjene smjera i upotrebu malih skokova ili “chasses”. Ovaj ples naglašava dinamiku i energiju izvođača.

Plesaci plesu quickstep na plesnom takmicenju

Tehnički aspekt Quick step – a uključuje preciznu tehniku stopala, uravnotežene korake i pravilnu raspodjelu težine, kako bi se osigurala stabilnost i lakoća tokom plesa. Ovaj ples je imao značajan uticaj na pop kulturu. Plesni filmovi iz zlatnog doba Hollywooda, kao što su “Swing Time” sa Fredom Astaireom i Ginger Rogers, često su sadržavali Quick step plesne scene.

Plesanje Quick step – a može biti odlična fizička aktivnost, jer zahtijeva brze pokrete i kardio izdržljivost. Takođe, plesanje je dobar način za poboljšanje koordinacije, držanja tijela i samopouzdanja. Plesači moraju razviti dobru komunikaciju i povjerenje, kako bi uspješno izveli različite figure i korake.

Quick step je popularan ples na plesnim takmičenjima širom svijeta. Takmičari pokazuju svoje vještine i stil u ovom energičnom plesu pred plesnim sudijama. Iako se često povezuje samo sa takmičarskim plesom, može se plesati i u opuštenim društvenim okruženjima. Ljudi ga plešu na plesnim zabavama, vjenčanjima i drugim svečanim događajima.