Skip to content

Šta je Bachata?

Ples Bachata je jedan od najromantičnijih i najsenzualnih plesova na svijetu. Porijeklom iz Dominikanske Republike, ples je postajao sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, ne samo u Južnoj Americi, nego i u cijelom svijetu. U ovom tekstu vam donosimo neke osnovne karakteristike ovog plesa i razloge da se ovog proljeća odlučite baš za plesnu rekreaciju.

Porijeklo plesa Bachata

Bachata je nastala u ruralnim područjima Dominikanske Republike u drugoj polovini 20. vijeka i dugo je bila zabranjena, jer se smatralo da je tolika bliskost među plesnim parovima promiskuitetna. Muzika Bachate ima korijene u afričkoj i španskoj kulturi, a tekstovi pjesama često govore o ljubavi, boli i usamljenosti.

Pleše se u “bliskom zagrljaju”, a koraci su jednostavni i lako se nauče. Različite varijacije okreta i povlačenja, izgledaju zavodljivo i graciozno, a sam ples izgleda kao prelivanje emocija iz duša u tijela plesača.

Bachata radionica u plesnom klubu BLOK Banja Luka
Bachata u Plesnom klubu BLOK

Stilovi u Bachati

Bachata je postala popularna u Evropi tokom posljednjih nekoliko decenija, a mnogi plesni klubovi i škole nude časove. Evropski plesači su dodali svoj stil i varijacije u Bachatu, stvarajući novu vrstu ovog plesa koja se razlikuje od tradicionalnog stila u Dominikanskoj Republici.

Postoji nekoliko stilova, uključujući tradicionalni (Dominicana) stil, moderni stil i senzualni (Sensual) stil.

– Tradicionalni stil

Ovaj stil Bachate je originalni oblik plesa koji je nastao u Dominikanskoj Republici. Karakterišu ga brzi koraci, s fokusom na donji dio tijela, naročito na kukove, te energičnija muzika uz brži tempo u poređenju sa senzualnim stilom. Koljena su blago savijena, kako bi se pokreti kukovima lakše izvodili. Zagrljaj može biti otvoreni, poluotvoreni i zatvoreni. Brojanje se izvodi na 8 otkucaja, s naglaskom na 4. i 8. otkucaju.

Danas se ovaj plesa često izvodi u modernijim stilovima, sa više ritmičke složenosti i dinamičnijim plesnim pokretima. Međutim, tradicionalni stil i dalje ima važnu ulogu u očuvanju i predstavljanju kulturnog nasljeđa Dominikanske Republike i Bachate kao muzičkog žanra.

– Moderna Bachata

Moderna Bachata je evoluirala iz tradicionalnog stila i uključuje složenije korake i okrete, otvoreniji zagrljaj, kao i slobodniju “igru” rukama. U odnosu na tradicionalni stil gdje pokreti torzom nisu u fokusu, gornji dio tijela u ovom stilu je aktivniji. Često se izvodi uz bržu i živahniju muziku.

Ovaj stil je kombinacija tradicionalnog stila sa elementima drugih latino plesova kao što su salsa i tango.

– Senzualna Bachata

Senzualna Bachata ili Bachata Sensual naglašava senzualnost i povezanost između partnera. Često sadrži duge, tečne i senzualne pokrete, a izvodi se uz sporu i romantičnu muziku. Ovaj stil se razlikuje od tradicionalnog po tome što se naglašava senzualnost i intimnost između partnera. Muzika i ples su blisko povezani, a plesači često interpretiraju emocije i tekst pjesme kroz svoje pokrete.

Ovaj stil je kombinacija tradicionalne Bachate sa elementima drugih latino plesova kao što su Zouk i savremeni plesovi.

Par pleše bachatu u sali plesng kluba BLOK Banja Luka
Radionica za parove s Markom i Enom u Plesnom klubu BLOK Banja Luka

Bachata muzika

Muzika Bachate karakteriše se srednje brzim ritmom i živim tempom, sa karakterističnim rifovima na gitari i raznim perkusijama. Instrumenti koji su često prisutni u muzici su gitara, bongosi, güira i bas gitara.

Među najpopularnijim pjesmama su “Obsesión” (Aventura), “Propuesta Indecente” (Romeo Santos), “Te Extrano” (Xtreme), “Me Emborrachare” (Grupo Extra) … Ove pjesme su postale hitovi širom svijeta, a mnogi ljudi su se zavoljeli sami ples upravo zbog ovih pjesama.

Bachata ples u Plesnom klubu BLOK

Gdje naučiti plesati Bachatu u Banjaluci? U Plesnom klubu BLOK ovaj ples izučavamo u okviru latino programa – Latinoamerički i standardni plesovi i Latino Fitness, a često organizujemo i jednodnevne radionice plesa Bachata, gdje uživamo u raskoši emocija ovog plesa.

Ne morate imati partnera da biste plesali. U okviru programa Latino Fitness radimo “Bachata Lady Style”, gdje ćete naučiti kako samostalno ili kroz grupne koreografije da plešete ovaj senzualni ples.

Radionica Bachata lady style BLOK Banja Luka
Radionica za žene – Lady Style: Plesni klub BLOK u saradnji sa Briljantin Banja Luka

Ako želite naučiti da plešete ili da se jednostavno opustite i uživate u pokretu, ovo je definitivno ples vrijedan pažnje.