Skip to content

Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa se obilježava svake godine 29. aprila, a cilj mu je promocija plesa kao umjetnosti i načina zabave. Tokom ovog dana, organizuju se brojni događaji, radionice, predavanja i takmičenja plesača širom svijeta.

Svjetski dan plesa prvi put je obilježen 1982. godine, a inicijativu za njegovo pokretanje dao je Međunarodni odbor za ples UNESCO-a. Datum 29. april je izabran u sjećanje na rođendan Jean-Georgesa Noverrea, francuskog baletnog majstora, koji se smatra začetnikom modernog baleta.

Cilj Svjetskog dana plesa nije samo promovisati ples kao umjetnost, nego i povezati ljude kroz zajedničku aktivnost, poboljšati zdravlje i fizičku kondiciju, te podstaći kreativnost i izražaj.

Tokom ovog dana, ali i u danima prije i poslije, mnogi plesni klubovi i škole nude plesne radionice i probne časove, kako bi motivisali ljude da se upoznaju sa plesom i njegovim pozitivnim uticajima na tijelo i duh.

Dio ekipe Plesnog kluba BLOK, tačnije balerine i latino plesačice, ovogodišnji Svjetski dan plesa, proslaviće u Splitu, gdje će se takmičiti na Dalmatian Dance Cup.

Takođe, za sve ljubitelje plesa, ali one koji žele drugačiji plesni doživljaj, pripremili smo Jazz Funk radionicu, koja će biti održana u petak, 28.4., od 20h do 21:30h, u Velikoj sali Plesnog kluba BLOK (Jevrejska 54, 1.sprat).

Nastup plesnog kluba BLOK povodom Dana plesa